En nu zijn de RATTEN gekomen. De uitgehongerde ratten beklommen de Urker bult. De hordes hadden de lange weg afgelegd over de lange dijken en kale vlaktes van de polder naar Urk.

Ratten kwamen vroeger op het eiland nauwelijks voor, maar eind november 1943 hadden ze de Urker wijken stormenderhand veroverd. De katten voeren nog een wanhopige strijd tegen de indringers, maar tegen deze overmacht was geen kat opgewassen. Ze zaten in de huizen, op de tafels, in bedsteden, belaagden kinderen in de wieg en verschrokken vrijende paartjes op Het Top. Ze aten smakelijk van het brood en knaagden schaamteloos aan de voorraad aardappelen. Ze vraten zelfs gaten in een leren jas. De Urkers griezelden en menigmaal stond een vrouw in lange rok te dansen op een stoel en als sopranen gilden ze om hulp. De voorgaande plagen van muggen en spinnen verbleekten bij de komst van dit ongedierte. De ratten, en ook muizen, hadden een walhalla in de nieuwe polder, maar met de intredende winter zochten ze voedsel en warmte op de Bult. Een verdelgingscampagne wist het aantal ratten uiteindelijk weer tot aanvaardbare hoeveelheden terug te dringen.

Nieuwe soorten

De verbinding met het vasteland zorgde ook voor de komst van nieuwe diersoorten op Urk. In 1941 werd op Urk de eerste sprinkhaan gesignaleerd. De heer H. Hakvoort had het diertje weten te vangen en in een glazen potje gedaan. Menig Urker kwam een kijkje nemen hoe een sprinkhaan er daadwerkelijk uitzag. De meesten hadden er alleen nog maar over gelezen in de Bijbel. Urk ging nu wel erg op Egypte lijken, maar op ‘de bult’ was toen voor sprinkhanen uiteindelijk niks te halen.

Gevoed door de rivieren werd het IJsselmeer al snel een zoet binnenwater. Voor de Urker vissers betekende dit dat ze ook voor hen onbekende vissoorten vingen. K.J. Romkes, directeur van de visafslag, had een grote kleurenplaat aangeschaft met daarop de zoetwatervissen. Zo konden de vissers aan de hand van deze kaart de vis identificeren. Zo werd in maart 1941 voor het eerst een spiegelkarper aangevoerd. De vis woog 24 pond en bracht 28 cent per pond op. De vis ging naar een koper uit Enkhuizen.

Gerelateerde Artikelen