Het oude dorp van Urk herleeft. In deze straten vindt het evenement Urk in Wintersferen plaats. De knusse straten en nauwe steegjes die sfeervol zijn verlicht, brengen u terug in de tijd van kwakzalvers, veldwachters en klederdracht. Bovendien vind u hier diverse figuranten, kraampjes en sketches uit het verleden. U maakt als het ware zelf deel uit van het Urk van 100 jaar geleden. Ook zijn er diverse pleinen ingericht met oude ambachten, figuranten en marskramers.

Oude locaties

Diverse oude locaties komen terug tijdens Urk in Wintersferen. Zo kunt u een kijkje nemen bij historische panden en wandelen door smalle steegjes, maar ook in het schooltje waar u de onderwijsmethoden van weleer kunt aanschouwen. De kwakzalver staat met zijn kraam langs de route en kan u helpen wanneer u zich niet zo lekker voelt. Voor bijna iedere kwaal heeft hij wel een poeder of zalfje beschikbaar! Wilt u zich even opwarmen dan is er het ouderwets ingerichte bruincafé waar u kunt genieten van een kruidenbitter, advocaatje of biertje!

Sketches

Urk in Wintersferen heeft wederom een aantal leuke sketches voor u klaar staan! De vele figuranten maken dat u zich in de jaren 30 van de vorige eeuw waant. Tijdens het evenement komt u als bezoeker historische figuren tegen en bent u getuige van de plagen die volgden op de inpoldering voor Urk, de impact van deze plagen op de bevolking en natuurlijk de vele bewoners die zich in authentieke klederdracht steken.

Oude ambachten

Diverse oude ambachten zijn tijdens het evenement te zien. Deze ambachten brengen u terug naar de tijd dat nog niet alles met machines gebeurde. U kunt hierbij denken aan echte visserijambachten als nettenboeten, het breien van fuiken, maken van vismanden, splitsen en slaan van touwen en natuurlijk het roken en bakken van vis. Maar ook andere zaken als het boerenleven, een echte smidse en de ouderwetse manier van wassen.